IMAS e IB-SALUT organizan las I Jornadas sobre migración y trata en la infancia y la adolescencia

Dic 13, 2024 | Actualidad, Destacado, Entrevista, Portada, Publicación, Revista Lloseta, TDB, Tradición

Experts, entitats, forces de seguretat i professionals dels serveis socials, educació i sanitat han compartit coneixements, experiències i estratègies per enfortir el sistema de protecció

Actualitzar la formació dels i les professionals que intervenen directament amb nins, nines i adolescents en situació d’elevada vulnerabilitat a causa dels processos migratoris i de les possibles situacions de violència que han viscut, per enfortir l’atenció i millorar-ne la seva protecció és l’objectiu principal de les I Jornades sobre migració i trata a la infància i l’adolescència
que la direcció insular de Centres i Atenció Integral a la Infància i l’Adolescència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha organitzat avui, en col·laboració amb el Servei de Salut de les Illes Balears a Son Espases.

TDB te mantiene informado. Síguenos en : FacebookTwitter e Instagram

IMAS e IB-SALUT organizan las I Jornadas sobre migración y trata en la infancia y la adolescencia

«Ens enfrontam a una realitat que exigeix coordinació i compromís. Enguany, més de 340 menors migrats no acompanyats han arribat a Mallorca. Són infants i joves que han arribat tots sols, cercant un futur millor i la seva atenció requereix d’una resposta que no només sigui eficient, sinó també humana, ja que a la seva realitat particular se sumen riscos com el de la trata amb finalitat d’explotació sexual, una amenaça que afecta els més vulnerables», ha assenyalat el conseller de Benestar Social i president de l’IMAS durant la inauguració de les jornades.

En la mateixa línia s’ha expressat el subdirector d’Humanització, Atenció a l’Usuari i Formació de l’IB-SALUT, Gabriel Rojo, qui ha destacat la coordinació sociosanitària amb l’IMAS per a l’organització d’aquestes jornades «que posen la persona usuària al centre de l’atenció. Escoltant testimonis, opinions i demandes per seguir avançant cap a una millor atenció».

Precisament per contribuir a definir, establir i millorar estratègies per a identificar i prestar assistència de manera adequada a les necessitats reals de la infància migrant no acompanyada, experts de l’àmbit local i nacional, representants dels cossos i forces de seguretat i entitats de l’àmbit han posat en comú coneixements, experiències i protocols que se segueixen des d’una vessant social, de salut i també jurídica davant els 180 professionals dels serveis socials, de l’educació i la sanitat que han assistit a la trobada. Un espai a on s’ha posat damunt la taula la necessitat de repensar l’atenció i articular processos i actuacions per adaptar la protecció, l’acompanyament i l’atenció a la infància i adolescència migrada a les problemàtiques intrínseques a les seves situacions particular, com pot ser el tràfic d’éssers humans.

En aquest sentit, el conseller Sánchez ha agraït i subrratllat la feina conjunta entre «IMAS i IB-SALUT, així com la implicació de totes les entitats i professionals que han aportat una visió global i multidisciplinària que és clau per establir estratègies efectives» i ha conclòs que «IMAS i Consell de Mallorca sabem que la única manera de garantir un sistema de protecció eficaç és fent feina en xarxa. Aquesta jornada és un exemple de com les administracions poden i han de sumar esforços per oferir solucions reals, sostenibles i humanes», ha dit.

La directora insular de Centres i Atenció Integral a la Infància i l’Adolescència ha destacat durant la clausura de les jornades «que la protecció a la infància i l’adolescència migrada és una qüestió de drets, que ens interpel·la a tots. Requereix de la coordinació de les administracions amb les entitats del tercer sector i la societat en general. Són infants i adolescents amb una alta vulnerabilitat, unes necessitats concretes i sotmesos a uns riscos que afecten la seva integritat des de l’origen. Hem de seguir treballant en matèria d’intervenció per garantir-los un entorn segur a on rebre una correcta atenció sociosanitària que els permeti desenvolupar-se en igualtat de condicions, accés a les mateixes oportunitats i a un futur com a qualsevol altra persona de la seva edat».